Atunci când vrem să oferim un plus de savoare şi să personalizăm un
preparat, condimentele reprezintă ingredientul esenţial. Folosirea
condimentelor ţine de rafinament personal, însă pentru un rezultat de
excepţie trebuie cunoscute foarte bine proprietăţile acestora, astfel
încât se poate vorbi chiar de o "artă" a combinării cu succes a
condimentelor.
Condimentele se cultivă şi se utilizează pentru prepararea mâncărurilor
încă din Antichitate, în prezent fiind extrem de răspândite unele fiind
utilizate constant şi devenind astfel o necesitate, altele fiind un moft
pentru cei pretenţioşi în ale gastronomiei.
Unele condimente ajută la creşterea puterii de concentrare, a energiei
şi a voinţei, altele au efecte afrodisiace sau somnifere. De asemenea,
condimentele contribuie ameliorarea stării de sănătate a organismului
prin efectele lor benefice, folosite însă cu moderaţie.
Folosite corect, condimentele scot în evidenţă gustul preparatelor, însă
ele nu sunt atât de simplu de utilizat cum poate părea la o primă
vedere, astfel încât în această secţiune vom încerca să prezentăm
principalele proprietăţi ale condimentelor, dar şi unele sfaturi utile.
Sfaturi generale privind condimentele:
- este recomandat să nu folosim condimentele mai mult de un an, deoarece cu timpul, aroma acestora scade;
- condimentele nemăcinate îşi pătrează aroma un timp mai îndelungat comparativ cu cele măcinate;
- este bine ca atunci când vrem să măcinam condimentele, acestea să fie uscate;
- în prepararea salatelor condimentele se adaugă înainte de a adăuga uleiul;
- când gătim este recomandat să folosim condimente întregi pentru ca aromele să se răspândească mai bine în mâncare;
- condimentele măcinate sau mărunţite se recomandă a fi folosite la mijlocul sau spre sfârşitul preparării pentru a nu se pierde aromele.
Carne de porc | Carne de miel | Carne de pui | Carne de curcan | Carne de gâscă | Carne de raţă | Peşte şi fructe de mare | Pâine şi prăjituri | Ouă | Ficat | Salate | Supe | |
anason | • | • | • | • | • | • | ||||||
busuioc | • | • | • | • | • | • | • | • | • | |||
chimen | • | • | • | • | • | • | • | • | • | • | ||
cimbrul | • | • | • | • | • | • | • | |||||
coriandru | • | • | • | • | • | • | • | • | • | • | • | |
dafin | • | • | • | • | • | |||||||
fenicul | • | • | • | • | ||||||||
gălbenele | • | • | • | • | • | • | • | • | ||||
hasmaţuchi | • | • | • | |||||||||
ienibahar | • | • | • | • | • | • | ||||||
lemongras | • | • | • | • | • | • | • | • | • | • | ||
leuştean | • | • | ||||||||||
măghiran | • | • | • | • | • | • | • | • | • | |||
mărar | • | • | • | • | • | • | • | • | • | • | • | |
mentă | • | • | • | • | • | • | • | • | • | • | ||
pătrunjel | • | • | • | • | ||||||||
rozmarin | • | • | • | • | • | • | • | • | • | |||
salvie | • | • | • | • | • | • | • | • | • | |||
şofran | • | |||||||||||
tarhon | • | • | • | • | • | • | • | • | • | • |
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu