Secretele condimentelor

Atunci când vrem să oferim un plus de savoare şi să personalizăm un preparat, condimentele reprezintă ingredientul esenţial. Folosirea condimentelor ţine de rafinament personal, însă pentru un rezultat de excepţie trebuie cunoscute foarte bine proprietăţile acestora, astfel încât se poate vorbi chiar de o "artă" a combinării cu succes a condimentelor.
Condimentele se cultivă şi se utilizează pentru prepararea mâncărurilor încă din Antichitate, în prezent fiind extrem de răspândite unele fiind utilizate constant şi devenind astfel o necesitate, altele fiind un moft pentru cei pretenţioşi în ale gastronomiei.
Unele condimente ajută la creşterea puterii de concentrare, a energiei şi a voinţei, altele au efecte afrodisiace sau somnifere. De asemenea, condimentele contribuie ameliorarea stării de sănătate a organismului prin efectele lor benefice, folosite însă cu moderaţie.
Folosite corect, condimentele scot în evidenţă gustul preparatelor, însă ele nu sunt atât de simplu de utilizat cum poate părea la o primă vedere, astfel încât în această secţiune vom încerca să prezentăm principalele proprietăţi ale condimentelor, dar şi unele sfaturi utile.
Sfaturi generale privind condimentele:
  • este recomandat să nu folosim condimentele mai mult de un an, deoarece cu timpul, aroma acestora scade;
  • condimentele nemăcinate îşi pătrează aroma un timp mai îndelungat comparativ cu cele măcinate;
  • este bine ca atunci când vrem să măcinam condimentele, acestea să fie uscate;
  • în prepararea salatelor condimentele se adaugă înainte de a adăuga uleiul;
  • când gătim este recomandat să folosim condimente întregi pentru ca aromele să se răspândească mai bine în mâncare;
  • condimentele măcinate sau mărunţite se recomandă a fi folosite la mijlocul sau spre sfârşitul preparării pentru a nu se pierde aromele.
Tabelul următor prezintă principalele condimente şi tipurile de preparate în care se recomandă a fi utilizate:



Carne de porcCarne de miel Carne de pui Carne de curcan Carne de gâscă Carne de raţă Peşte şi fructe de mare Pâine şi prăjituri Ouă Ficat Salate Supe
anason





busuioc


chimen

cimbrul




coriandru
dafin






fenicul







gălbenele



hasmaţuchi








ienibahar





lemongras

leuştean









măghiran


mărar
mentă

pătrunjel







rozmarin


salvie


şofran










tarhon

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu