marți, 30 aprilie 2013

Lista celor 100 de alimente permise în dieta Dukan

72 de alimente proteice:
    • 11 tipuri de carne – cotlet, file de vită, rosbif, limbă, carne de vită uscată (Grisons), escalop, coastă, ficat și rinichi de vită, precum și jambon de porc, de pui sau de curcan (fără grăsimi și fără piele).
    • 25 de feluri de pești – cod, merluciu, dorada, pește-pion, pește-sabie, halibut afumat, morun afumat, pollak, limandă, pește-pescar, pește-lup, macrou, merlan, barbun, calcan, ocheană, sardine, somon, somon fume, limbă-de=mare, surimi, ton, ton în suc propriu, pisică de mare.
    • 18 fructe de mare – melc de mare, calmar, scoică de râu, moluscă bivalvă, scoici St. Jacques, crab, creveți, creveți gri, creveți de Mediterana, homar, stridie, langustă, homar de Norvegia, midi, arici de mare, caracatiță, sepie, broască țestoasă.
    • 11 tipuri de carne de pasăre – struț, prepeliță, cocoș, ficat de pasăre, curcan, iepure (așa e trecut de doctor), porumbel, bibilică, pui.
    • 2 tipuri de ouă – de găină și de prepeliță.

  • 6 lactate – iaurt fără grăsimi simplu sau îndulcit cu aspartame, brânză fără grăsimi, brânză de vaci, petit – Suisse (specialitate de branză), specialitate de branză Gervais, lapte degresat.
28 de legume
  • Anghinare, sparanghel, vânătă, sfeclă roșie, sfeclă, broccoli, morcovi, țelină, ciuperci, varză de toate felurile (de Bruxelles, conopidă, guile, varză roșie), miez de palmier, castravete, dovlecel, andivă, spanac, fenicul, salată creață, fasole verde, napi, ceapă, măcriș, praz, ardei, dovleac, ridiche, salată verde, soia, roșii.
Aceste alimente pot fi consumate simple sau în orice combinație pe tot parcursul dietei Dukan, respectând cele două etape: PP (proteina pura) și PL (proteina pura-legume).

duminică, 28 aprilie 2013

Tort cu crema de branza si jeleu

Faza Croazieră, Consolidare, Stabilizare definitivă

Ingrediente pentru blat:
-2 oua
-2 linguri cu varf de amidon
-3-4 linguri indulcitor pudra (după gust)
- 1 linguriță plină cu praf de copt
- estență de vanilie

Ingrediente pentru crema
- 300 gr branza
-1 lingurita esenta de capsuni
4 linguri de indulcitor
- 1 plic gelatina 
-100 ml apa

1 plic jeleu

Preparare:

Blatul se face în mod clasic. Se separă albușurile și se bat spumă tare cu mixerul. Se adaugă apoi gălbenușurile și se scoate mixerul. Adăugăm în ploaie (lingură cu lingură) îndulcitorul pudră, praful de copt, amidonul și esența de vanilie și amestecăm încet cu o lingură de lemn. Turnăm compoziția în tava de silicon și o introducem în cuptorul încins la 180 grade. O lăsăm la copt cca 20 de minute (facem testul cu scobitoarea), fiind o cantitate mai mică se coace destul de repede. Chiar dacă ea crește o să vedeți că se lasă puțin după ce o scoateți din cuptor. Așteptați 5 minute și apoi scoateți blatul din forma de silicon pentru a se răci (dacă îl lăsați acolo s-ar putea să facă un condens în partea de jos). Cand s-a răcit îl puneți din nou în forma de silicon și însiropați-l cu următorul sirop: 50 ml apă călduță, o lingură îndulcitor și o fiolă esență de rom.

Pentru crema de branza  mai întâi puneți gelatina la hidratat într-un bol cu apă. Apoi turnați branza într-un bol și amestecați cu îndulcitorul pudră și esența de capsuni. Gelatina hidratată o amestecați cu branza si gati bolul la frigider pentru a se intari.

În final, crema de branza se toarnă peste blatul insiropat, se uniformizează și se introduce din nou în frigider. Se lasă la rece cel puțin 1 ora.

Jeleul se prepara conform instructinunilor de pe pachet si se toarna peste cema de branza.Se da la rece pentru 1-2 ore.

Pofta buna

duminică, 21 aprilie 2013

Tarta "Trio" Dukan

Faza Croazieră, Consolidare, Stabilizare definitivă
 2 porții
 
Ingrediente pentru blat:
-2 oua
-2 linguri cu varf de amidon
-3-4 linguri indulcitor pudra (după gust)
- 1 linguriță plină cu praf de copt
- estență de vanilie

Ingrediente pentru cremă :
- 2 cutii de branza degresata (500 g)
- 6 linguri îndulcitor lichid
-1 fiolă esență de rom(pt crema de cacaua)
-1fiola esenta de vanilie (pt crema de vanilie)
-8 foi de gelatină
- 100 ml lapte degresat
-1 lingura cacaua (pentru crema din mijloc)

Se repeta  ingredientele pt crema de vanilie de deasupra

Preparare

Blatul se face în mod clasic. Se separă albușurile și se bat spumă tare cu mixerul. Se adaugă apoi gălbenușurile și se scoate mixerul. Adăugăm în ploaie (lingură cu lingură) îndulcitorul pudră, praful de copt, amidonul și esența de vanilie și amestecăm încet cu o lingură de lemn. Turnăm compoziția în tava de silicon și o introducem în cuptorul încins la 180 grade. O lăsăm la copt cca 20 de minute (facem testul cu scobitoarea), fiind o cantitate mai mică se coace destul de repede. Chiar dacă ea crește o să vedeți că se lasă puțin după ce o scoateți din cuptor. Așteptați 5 minute și apoi scoateți blatul din forma de silicon pentru a se răci (dacă îl lăsați acolo s-ar putea să facă un condens în partea de jos). Cand s-a răcit îl puneți din nou în forma de silicon și însiropați-l cu următorul sirop: 50 ml apă călduță, o lingură îndulcitor și o fiolă esență de rom

Pentru crema de cacaua mai întâi puneți gelatina la hidratat într-un bol cu apă. Apoi turnați branza într-un bol și amestecați cu îndulcitorul pudră și esența de rom. Gelatina hidratată o puneți în cei 50 ml de lapte degresat încălzit în prealabil și amestecați bine până se dizolvă. Turnați laptele peste branza si uniformizați.

Se repeta instructiunile de preparare si pentru crema de vanilie
 
În final, crema de cacauase toarnă peste crema de vanilie, se uniformizează și se introduce din nou în frigider. Se lasă la rece cel puțin 3-4 ore și apoi se consumă rece.

Pofta buna!



sâmbătă, 20 aprilie 2013

Quiche cu pui

Faza de Atac

Ingrediente:
  • 1kg pulpe pui
  • 250 gr de branza
  • 1 iaurt mic (150 gr)
  • 3 linguri tarate de ovaz
  • 1 ceapa verde
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura marar tocat
  • 2 oua
  • sare, piper, oregano, rozmarin
Preparare:

Pulpele se dezoseaza si se taie in bucati, se pun intr-o cratita si se inabusesc 5 min, se adauga sarea si se lasa la foc mic 20 min
Oualele se bat spuma, se adauga branza, iaurtul, ceapa, mararul tocat fin, taratele,usturoiul iar la final adaugam bucatile de pui.
Compozitia se toarna intr-un vas termorezistent si se da la cuptor pentru 30-35 de min.

Pofta buna!


sâmbătă, 13 aprilie 2013

Pui in stil spaniol

Faza Atac, Croazieră, Consolidare, Stabilizare definitivă



Porții  - 3-4

Ingrediente: 

-6-8 pulpe superioare de pui
- 1 ceapă mică (dacă sunteți la atac sau croazieră PP) sau 2 cepe pentru celelalte faze (PL, consolidare, stabilizare)
- 2 lgt paprica de ardei
- sucul de la un sfert de lămâie (dacă sunteți la atac sau croazieră PP) sau coaja și sucul de la jumătate de lămâie (PL, consolidare, stabilizare)
- ½ legătură de pătrunjel verde
- 200 ml supă de carne (sau apă)
- 1 lgt de ulei de măsline (fără dacă sunteți la atac)
- sare, piper

Preparare: 
Curățați pulpele de pui de piele și de eventuala grăsime. Ceapa o tăiați julien și o puneți într-un bol alături de pătrunjelul verde tocat fin, sucul și coaja de lămâie, paprica, sarea, piperul și uleiul de măsline. Amestecați bine și adăugați pulpele de pui. Ungeți bine carnea cu această compoziție. Puneți totul într-un vas yena sau o tavă și turnați peste supa de carne (iese mai gustoasa decât cu apă).
Introduceți în cuptorul încins la 180 de grade pentru 45-50 minute. Pe parcursul șederii în cuptor întoarceți cel puțin de 2 ori bucățile de pui în vas. Puiul se frăgezește, iar aroma discretă de lămâie îi dă o savoare aparte.
Rețineți că dr. Dukan permite utilizarea cepei, patrunjelului verde, a cojii și sucului de lămâie pe post de condiment, atât în atac, cât și la PP. (pentru zilele din atac sau de PP , daca nu vreti sa “exagerati” cu ceapa consumați doar puiul și eventual puțin sos (ca în foto de mai jos).
Poftă bună!

sâmbătă, 6 aprilie 2013

Fasole pastai cu pui

 Pentru 2 portii

Ingrediente:

- 250 gr fasole pastai
- 2-3 fire ceapa verde
- 1 morcov
-  1/2 ardei gras
- sos de rosii
- piper, sare,
- 1 leg patrunjel verde
- cimru

Preparare:

Calim cu putina apa carnea si ceapa, adaugam ardeiul, morcovul si mai lasam cateva minute sa se inabuse  dupa care adaugam sosul de rosii, condimentam cu sare, piper, cimbru si lasam 15 min sa fiarba la foc mic.Punem fasolea pastai si mai lasam 10-15 min sa fiarba.

Presarati patrunjel verde si Pofta buna! :)



marți, 2 aprilie 2013

Chimen

Chimenul dulce este cunoscut inca din vremuri stravechi, fiind popular mai ales in Egipt, Grecia si Roma.

In prezent el ocupa un loc de frunte printre plantele aromatice folosite in bucataria internationala.

Mirodenie straveche, chimenul isi are originea pe tarmurile Marii Mediterane si ale Egiptului.

Simbol al succesului pentru vechii greci, chimenul se evidentiaza printr-o savoare distincta, foarte usor amaruie si iute, dar totusi calda si placuta.

Istorie cu chimen
Chimenul are o lunga si fascinanta istorie. Era cunoscut inca de acum 5000 de ani, mari cantitati de chimen fiind gasite in piramidele egiptene.

Chimenul este una din mirodeniile lumii antice, fiind o planta aromata, preferata de romani. care il foloseau pentru aromarea si conservarea carnii.

In timpurile stravechi, chimenul era un simbol al lacomiei si al tradarii. Ciudat insa, in timpul Evului Mediu, aceasta semnificatie se schimba, chimenul devenind un simbol al credintei.

In Germania, unde chimenul este un condiment foarte popular, exista obiceiul ca mirii, la nunta, sa-si daruiasca seminte de chimen, pentru a-si arata fidelitatea unul fata de celalalt.

In timpul perioadei medievale chimenul era foarte pretuit in Marea Britanie si Europa, dar treptat se pare ca a iesit din gratiile acestor regiuni.

Popularitatea crescanda a preparatelor culinare inspirate din bucataria mexicana si patiseria franceza au facut ca acesta sa cunoasca o revenire in forta pe piata internationala a mirodeniilor.

Origine
Este originar din tarile din estul Mediteranei si din nordul Egiptului, dar in prezent se cultiva si in alte tari din Europa, in Maroc, Iran, Turcia, India, China si in America.

Chimenul creste cel mai bine in zonele insorite cu ploi putine. Semintele mici, in forma de baca, au 9 margini si o culoare maro-galbuie.

Exista un sortiment de chimen negru ce creste numai in Iran, semintele sunt mai mici si au o aroma mai dulce. Chimenul negru este uneori confundat cu nigella, un alt condiment, care in bucataria indiana este numit piperul negru.

Medicina populara
Chimenul este cunoscut drept un stimulent al apetitului si este folosit la calmarea durerilor de stomac si ca fiind folosit si in medicina veterinara.

Ceaiul preparat din seminte de chimen este folosit pentru calmarea pentru colicilor intestinale. Uleiul din seminte de chimen este folosit ca ingredient in sapunuri, lotiuni si parfumuri.

Gustul si aroma
Chimenul are o aroma puternica, dulce, cu o usoara tenta amaruie si picanta. Gustul amarui-picant este o particularitate specifica. Daca este folosit in combinatie cu coriandrul, gustul amarui dispare.

Este recomandata prajirea chimenului inainte de macinare, astfel el va prinde o aroma calda, asemanatoare nucilor, gustul nu va mai fi atat de aspru. Chimenul negru are o aroma mai dulce, mai delicata decat semintele albe.

In gastronomie
Avand in vedere aroma sa puternica, chimenul este cel mai des folosit in bucatariile picante, puternic condimentate. Pe langa aroma putin amaruie, chimenul da o aroma usoara mancarurilor atunci cand este folosit.

Chimenul este un condiment de baza in majoritatea sosurilor picante din India. Este folosit ca si condiment pentru supe, salate de varza, sfecla, chifle, paine si este folosit cel mai des la mancarurile indiene pe baza de orez.

Este in mancarurile marocane pe baza de carne de miel.
Este utilizat la condimentarea carnii in Mexic, la mancaruri precum chilli con carne.
Acest condiment este foarte utilizat, de altfel, si in bucataria germana, in mancaruri, la prepararea muraturilor si a carnatilor sau pentru condimentarea renumitei branze Munster.

Chimenul este utilizat si in Olanda, tot pentru condimentarea branzeturilor, dupa retete stravechi, medievale.

Chimenul este de asemenea folosit in lichioruri, mancaruri gatite la cuptor, precum si in diverse alte feluri de mancare, in special apartinand bucatariilor din Europa Centrala si Scandinavia, un exemplu fiind varza acra.

Pentru un plus de savoare in viata culinara, incercati sa folositi si chimen in marinatele pe baza de lamaie pentru pui, curcan, porc si miel. La fel puteti adauga chimen la chili, fripturi condimentate, marinate pentru gratar si diverse sosuri. Incingeti chimenul cu usturoi in ulei de masline, turnati-l peste legume sau cartofi copti.

Praful de chimen este mai tare semintele intregi, aroma chimenului este accentuata prin prajire sau incalzire.