Chimenul dulce este cunoscut inca din vremuri stravechi, fiind popular mai ales in Egipt, Grecia si Roma.
In prezent el ocupa un loc de frunte printre plantele aromatice folosite in bucataria internationala.
Mirodenie straveche, chimenul isi are originea pe tarmurile Marii Mediterane si ale Egiptului.
Simbol al succesului pentru vechii greci, chimenul se evidentiaza printr-o savoare distincta, foarte usor amaruie si iute, dar totusi calda si placuta.
Istorie cu chimen
Chimenul are o lunga si fascinanta istorie. Era cunoscut inca de acum 5000 de ani, mari cantitati de chimen fiind gasite in piramidele egiptene.
Chimenul este una din mirodeniile lumii antice, fiind o planta aromata, preferata de romani. care il foloseau pentru aromarea si conservarea carnii.
In timpurile stravechi, chimenul era un simbol al lacomiei si al tradarii. Ciudat insa, in timpul Evului Mediu, aceasta semnificatie se schimba, chimenul devenind un simbol al credintei.
In Germania, unde chimenul este un condiment foarte popular, exista obiceiul ca mirii, la nunta, sa-si daruiasca seminte de chimen, pentru a-si arata fidelitatea unul fata de celalalt.
In timpul perioadei medievale chimenul era foarte pretuit in Marea Britanie si Europa, dar treptat se pare ca a iesit din gratiile acestor regiuni.
Popularitatea crescanda a preparatelor culinare inspirate din bucataria mexicana si patiseria franceza au facut ca acesta sa cunoasca o revenire in forta pe piata internationala a mirodeniilor.
Origine
Este originar din tarile din estul Mediteranei si din nordul Egiptului, dar in prezent se cultiva si in alte tari din Europa, in Maroc, Iran, Turcia, India, China si in America.
Chimenul creste cel mai bine in zonele insorite cu ploi putine. Semintele mici, in forma de baca, au 9 margini si o culoare maro-galbuie.
Exista un sortiment de chimen negru ce creste numai in Iran, semintele sunt mai mici si au o aroma mai dulce. Chimenul negru este uneori confundat cu nigella, un alt condiment, care in bucataria indiana este numit piperul negru.
Medicina populara
Chimenul este cunoscut drept un stimulent al apetitului si este folosit la calmarea durerilor de stomac si ca fiind folosit si in medicina veterinara.
Ceaiul preparat din seminte de chimen este folosit pentru calmarea pentru colicilor intestinale. Uleiul din seminte de chimen este folosit ca ingredient in sapunuri, lotiuni si parfumuri.
Gustul si aroma
Chimenul are o aroma puternica, dulce, cu o usoara tenta amaruie si picanta. Gustul amarui-picant este o particularitate specifica. Daca este folosit in combinatie cu coriandrul, gustul amarui dispare.
Este recomandata prajirea chimenului inainte de macinare, astfel el va prinde o aroma calda, asemanatoare nucilor, gustul nu va mai fi atat de aspru. Chimenul negru are o aroma mai dulce, mai delicata decat semintele albe.
In gastronomie
Avand in vedere aroma sa puternica, chimenul este cel mai des folosit in bucatariile picante, puternic condimentate. Pe langa aroma putin amaruie, chimenul da o aroma usoara mancarurilor atunci cand este folosit.
Chimenul este un condiment de baza in majoritatea sosurilor picante din India. Este folosit ca si condiment pentru supe, salate de varza, sfecla, chifle, paine si este folosit cel mai des la mancarurile indiene pe baza de orez.
Este in mancarurile marocane pe baza de carne de miel.
Este utilizat la condimentarea carnii in Mexic, la mancaruri precum chilli con carne.
Acest condiment este foarte utilizat, de altfel, si in bucataria germana, in mancaruri, la prepararea muraturilor si a carnatilor sau pentru condimentarea renumitei branze Munster.
Chimenul este utilizat si in Olanda, tot pentru condimentarea branzeturilor, dupa retete stravechi, medievale.
Chimenul este de asemenea folosit in lichioruri, mancaruri gatite la cuptor, precum si in diverse alte feluri de mancare, in special apartinand bucatariilor din Europa Centrala si Scandinavia, un exemplu fiind varza acra.
Pentru un plus de savoare in viata culinara, incercati sa folositi si chimen in marinatele pe baza de lamaie pentru pui, curcan, porc si miel. La fel puteti adauga chimen la chili, fripturi condimentate, marinate pentru gratar si diverse sosuri. Incingeti chimenul cu usturoi in ulei de masline, turnati-l peste legume sau cartofi copti.
Praful de chimen este mai tare semintele intregi, aroma chimenului este accentuata prin prajire sau incalzire.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu