miercuri, 26 noiembrie 2014

Dafin


Dafinul este una dintre cele mai vechi plante aromatice din lume. Insa el nu a fost folosit numai in bucatarie, ci a fost in antichitate insemnul regilor si imparatilor, dar si al campionilor in diverse sporturi antice, fiind considerat o planta nobila.
Frunzele cunoscute pentru aroma pe care o lasa in mancare provin de fapt de la un arbust care poate ajunge si la 18 metri inaltime, care creste mai ales in zonele cu clima mediteraneana sau apropiata cu clima mediteraneana. Exista mai multe tipuri de dafin : de munte, patat, indian, californian, portughez etc.

Cum sa folosesti dafinul in bucatarie

Din punct de vedere culinar dafinul este folosit mai ales sub forma de frunze, atat in forma uscata, cat si proaspata.

1 In ce mancaruri poti folosi dafin

Poti folosi frunzele de dafin in pregatirea mancarurilor cu carne de pasare, vita, porc sau peste, insa si in cele cu legume, mai ales in cele in care folosesti fasole sau mazare, boabe sau pastai.

De asemenea, ar trebui sa stii ca se combina foarte bine cu cartofi, risotto-uri, crustacee, carne de pasare, rosii sau linte.

In plus, poti adauga frunze de dafin atunci cand fierbi crab sau creveti. Dafinul adaugat in apa in care fierbi fructe de mare, crabi sau alte moluste comestibile le va oferi acestora o savoare deosebita.

Il poti adauga si in budincile de orez si in alte budinci cu lapte. Nu uita sa il strecori si in mancarurile pe baza de orez.

Daca adaugi dafin in supe, sosuri, feluri principale si chiar in bauturi, acestea vor avea in final un gust special. In cazul in care vrei sa marinezi carne, in sosul pentru marinata adauga si putin dafin. Daca vrei sa experimentezi un gust deosebit pentru sosuri albe, precum sosul Bechamel, pe baza de lapte sau branza, adauga si putin dafin.

2 Dafinul, muraturile si uleiul

Daca il adaugi in otet, vei obtine o varianta aromata si foarte gustoasa a acestui lichid des folosit in bucatarie. Nu uita ca merge adaugat si in otetul pe care il adaugi peste castraveti sau muraturi, dar si in saramura pentru acestea.

Daca vei adauga frunzele de dafin in ulei de masline, intr-o cratita pe care o vei pune pe foc, vei obtine un ulei cu o aroma speciala pe care il vei adauga cu succes in mancarurile pe baza de carne si legume.

Taiat peste castraveti, le ofera o aroma speciala. Daca iti place aceasta aroma, le-ai putea adauga si in saramura sau otetul pentru muraturi, atunci cand le pui la murat.

3 Despre gatitul cu dafin

Atunci cand gatesti cu dafin poti pune fie frunzele intregi, fie sfaramate. In al doilea caz insa vei avea o problema atunci cand va trebui sa le scoti din mancare, dupa ce aceasta s-a terminat de facut.

In cazul in care ai ramas fara dafin in casa iar reteta ti-l cere, il poti inlocui cu cimbru. Substitutia se face astfel: la o frunza de dafin se pune un sfert de lingurita de cimbru.

Frunzele de dafin sunt ideale pentru mancarurile care se pregatesc intr-o perioada de timp mai indelungat, pentru ca isi elibereaza aroma in timp. Nu uita faptul ca in cazul in care vei adauga dafinul in forma pisata, acesta va elibera mai multa aroma.

Daca vei adauga dafin intr-o cratita medie, atunci nu ar trebui sa pui mai mult de o frunza din aceasta planta, pentru ca aroma pe care o degaja va strica gustul mancarii.

4 Combina dafinul cu alte condimente

Nu uita sa il combini cu alte condimente si plante aromatice precum patrunjel, rozmarin, marar, mustar, busuioc si chiar scortisoara. Impreuna vor alcatui un buchet deosebit care va adauga un plus de gust mancarurilor tale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu