Cum sa folosesti dafinul in bucatarie
Din punct de vedere culinar dafinul este folosit mai ales sub forma de frunze, atat in forma uscata, cat si proaspata.
1 In ce mancaruri poti folosi dafin
Poti folosi frunzele de dafin in pregatirea mancarurilor cu carne de
pasare, vita, porc sau peste, insa si in cele cu legume, mai ales in
cele in care folosesti fasole sau mazare, boabe sau pastai.
De asemenea, ar trebui sa stii ca se combina foarte bine cu cartofi, risotto-uri, crustacee, carne de pasare, rosii sau linte.
In plus, poti adauga frunze de dafin atunci cand fierbi crab sau
creveti. Dafinul adaugat in apa in care fierbi fructe de mare, crabi sau
alte moluste comestibile le va oferi acestora o savoare deosebita.
Il poti adauga si in budincile de orez si in alte budinci cu lapte. Nu uita sa il strecori si in mancarurile pe baza de orez.
Daca adaugi dafin in supe, sosuri, feluri principale si chiar in
bauturi, acestea vor avea in final un gust special. In cazul in care
vrei sa marinezi carne, in sosul pentru marinata adauga si putin dafin.
Daca vrei sa experimentezi un gust deosebit pentru sosuri albe, precum
sosul Bechamel, pe baza de lapte sau branza, adauga si putin dafin.
2 Dafinul, muraturile si uleiul
Daca il adaugi in otet, vei obtine o varianta aromata si foarte
gustoasa a acestui lichid des folosit in bucatarie. Nu uita ca merge
adaugat si in otetul pe care il adaugi peste castraveti sau muraturi,
dar si in saramura pentru acestea.
Daca vei adauga frunzele de dafin in ulei de masline, intr-o cratita pe
care o vei pune pe foc, vei obtine un ulei cu o aroma speciala pe care
il vei adauga cu succes in mancarurile pe baza de carne si legume.
Taiat peste castraveti, le ofera o aroma speciala. Daca iti place
aceasta aroma, le-ai putea adauga si in saramura sau otetul pentru
muraturi, atunci cand le pui la murat.
3 Despre gatitul cu dafin
Atunci cand gatesti cu dafin poti pune fie frunzele intregi, fie
sfaramate. In al doilea caz insa vei avea o problema atunci cand va
trebui sa le scoti din mancare, dupa ce aceasta s-a terminat de facut.
In cazul in care ai ramas fara dafin in casa iar reteta ti-l cere, il
poti inlocui cu cimbru. Substitutia se face astfel: la o frunza de
dafin se pune un sfert de lingurita de cimbru.
Frunzele de dafin sunt ideale pentru mancarurile care se pregatesc
intr-o perioada de timp mai indelungat, pentru ca isi elibereaza aroma
in timp. Nu uita faptul ca in cazul in care vei adauga dafinul in forma
pisata, acesta va elibera mai multa aroma.
Daca vei adauga dafin intr-o cratita medie, atunci nu ar trebui sa pui
mai mult de o frunza din aceasta planta, pentru ca aroma pe care o
degaja va strica gustul mancarii.
4 Combina dafinul cu alte condimente
Nu uita sa il combini cu alte condimente si plante aromatice precum
patrunjel,
rozmarin, marar, mustar, busuioc si chiar
scortisoara. Impreuna vor alcatui un buchet deosebit care va adauga un plus de gust mancarurilor tale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu