vineri, 24 mai 2013

Tiramisu Dukan

Faza Croazieră, Consolidare, Stabilizare definitivă

Porții – 5

Ingrediente blat:
-4 albușuri
- 1 galbenuș
- 3 linguri de amidon
- 3 linguri tărâțe de ovăz/grâu
- 3-4 linguri îndulcitor praf pentru gătit (după gust)
- 1 lgt prag de copt
- 3 linguri lapte praf degresat
- 1 plic de cafea solubilă (sau esență de cafea)

Ingrediente cremă de vanilie:
-3 gălbenușuri
- 375 ml lapte degresat
- 2 linguri amidon
- 2 linguri îndulcitor (sau după gust)
-250 gr quark
- 2-3 fiole esență de vanilie
-  3 foi gelatină
Ingrediente pentru sirop:
-150 ml cafea
- 1 lingură îndulcitor
- 1 fiolă esență de rom

Preparare:
Începem cu blatul și batem albușurile spumă tare cu mixerul. Adăugăm gălbenușul și mai mixam puțin. De aici încolo folosiți lingura de lemn. Adăugați pe rând amidonul, tărâțele, îndulcitorul, laptele praf, cafeaua (praf) și praful de copt și amestecați compoziția de sus în jos încet.  Turnați această compoziție într-o tavă de silicon și introduceti-o în cuptorul încins la 180 grade pentru 35-40 minute (faceți și testul cu scobitoarea). Când este gata îl scoateți la răcit și după 10 minute îl scoateți și din tavă. El se mai lasă, nu vă speriați.
Cât se face blatul vă puteți ocupa de cremă. Pentru început procedăm ca la budinca de vanilie.
Într-un vas punem amidonul, îndulcitorul și esența de vanilie și turnăm circa trei sferuri din lapte. Amestecăm bine să nu se facă cocoloașe și adăugăm și gălbenușurile. Punem vasul pe foc mic și amestecăm în continuu ca să nu se prindă. Când s-a îngroșat o luăm de pe foc și o lăsăm la răcit cu o folie de plastic pusă peste vas ca sa nu facă scoarță.
După ce s-a răcit crema de vanilie puneți gelatina la hidratat în apă la temperatura camerei. Până se hidratează mixăm crema de vanilie cu quarkul. Laptele rămas îl încălzim puțin și  topim gelatina hidratată în el. Apoi îl adăugăm peste amestecul de cremă de vanilie și quark.

Asamblarea
Tăiem blatul răcit în 2 sau 3 părți. În tava în care l-am copt punem o folie de aluminiu (ca în poză) și punem prima foaie pe care o însiropăm bine de tot cu siropul (cafeaua amestecată cu îndulcitorul și esența de rom). Apoi turnăm crema de vanilie. Mai adăugăm altă foaie, o însiropăm, apoi iar cremă de vanilie. Ultima foaie trebuie și ea însiropată și acoperită cu un strat de cremă.
Introducem tava în frigider.  Dacă îl faceți seara atunci îl lăsați în frigider până a doua zi dimineața, sau dacă îl faceți dimineață îl lăsați până seara. Îl scoateți cu grijă din tavă și dați folia de aluminiu la oparte. Se consumă ca atare sau pudrat cu puțină cacao. Nu vă speriați de câte sporții sunt, mai mult de 2 zile nu vă ajunge pentru că sigur o sa îl împărțiți cu cei din familie.
Poftă bună!

marți, 21 mai 2013

Platica la cuptor

Faza: Croaziereăle (PL), Consolidare, Stabilizare definitivă




Ingrediente:
  •  4 buc platica
  • 1 morcov 
  • 1 ardei gras
  • 1 ceapa
  • 1 capatana ustoroi
  • 600 ml suc de rosii
  • 2 lamai
  • patrunjel
  • sare, piper

Preparae

Se aseaza peste in tava,legumele se toaca si se aseaza peste peste.Se toarna sucul de rosii, se condimenteaza cu sare si piper si se da la cuptor pt 45-50 min.

Se tine in cuptor pana sunt aproape facute legumele, dupa care se scoate tava afara si se pune patrunjelul tocat, o lamaie intreaga stoarsa si capatana de usturoi pisata.

Deasupra se pun felii de lamaie si se introduce tava in cuptoru pentru 10 min.

Pofta buna!

duminică, 19 mai 2013

Ciorba de pui “a la grec”

Faza: Croazieră (PL), Consolidare, Stabilizare definitivă
 
Ingrediente:
-1 piept de pui (sau jumătate de piept și o pulpă superioară) fără pieliță
- 1 ceapă albă
- 2 morcovi medii
- 1 ardei gras
- ½ țelină
- ½ legătură pătrunjel verde
- ½ legătură mărar verde
- ½ legătură leuștean verde
Pentru dres:
-1 gălbenuș de ou (merg si 2)
- 1 iaurt degresat (sau smântână pentru familie)

Preparare:
Punem carnea tăiată cubulețe sau întreagă (și o rupeți fășii ulterior) împreună cu legumele tăiate mărunt la fiert în 2 litrii de apă. Le lăsăm să fiarbă circa 45-50 minute (până se fierbe carnea și se înmoaie legumele).

Amestecăm gălbenușul cu iaurtul. Tragem oala de pe foc și luăm câte puțină zeama din oală, și o turnăm peste galbenuș, din aproape în aproape. Omogenizăm puțin câte puțin și apoi turnăm totul în oala de ciorbă.
Verdeața o tocați mărunt de tot. Oprim focul la ciorbiță, adăugăm mărărul, pătrunjelul și leușteanul tocate mărunt și lăsăm oala cu capacul pus ca să se întrepătrundă aromele.
După cum vedeți eu nu o acresc cu nimic deoarece nouă așa ne place cum iese. Dacă vreți puteți să puneți niște oțet ca să fie mai acrișoară.

Dacă vreți puteți să puneți niște oțet ca să fie mai acrișoară.

Pofta buna!

luni, 6 mai 2013

Regimul Dukan - Faza de Atac



Va oferim si cateva variante de meniu pentru faza de atac.
Micul dejun, foarte important in general si cu atat mai mult la dieta, poate contine mai multe feluri. Pentru pranz si cina puteti alege una dintre variantele de mai jos
Daca simtiti nevoia unor gustari intre mese aveti deasemenea, mai multe variante.
Nu uitati sa consumati lichide (2 litri/zi) si sa faceti cel putin 30 minute miscare/exercitii fizice.

marți, 30 aprilie 2013

Lista celor 100 de alimente permise în dieta Dukan

72 de alimente proteice:
    • 11 tipuri de carne – cotlet, file de vită, rosbif, limbă, carne de vită uscată (Grisons), escalop, coastă, ficat și rinichi de vită, precum și jambon de porc, de pui sau de curcan (fără grăsimi și fără piele).
    • 25 de feluri de pești – cod, merluciu, dorada, pește-pion, pește-sabie, halibut afumat, morun afumat, pollak, limandă, pește-pescar, pește-lup, macrou, merlan, barbun, calcan, ocheană, sardine, somon, somon fume, limbă-de=mare, surimi, ton, ton în suc propriu, pisică de mare.
    • 18 fructe de mare – melc de mare, calmar, scoică de râu, moluscă bivalvă, scoici St. Jacques, crab, creveți, creveți gri, creveți de Mediterana, homar, stridie, langustă, homar de Norvegia, midi, arici de mare, caracatiță, sepie, broască țestoasă.
    • 11 tipuri de carne de pasăre – struț, prepeliță, cocoș, ficat de pasăre, curcan, iepure (așa e trecut de doctor), porumbel, bibilică, pui.
    • 2 tipuri de ouă – de găină și de prepeliță.

  • 6 lactate – iaurt fără grăsimi simplu sau îndulcit cu aspartame, brânză fără grăsimi, brânză de vaci, petit – Suisse (specialitate de branză), specialitate de branză Gervais, lapte degresat.
28 de legume
  • Anghinare, sparanghel, vânătă, sfeclă roșie, sfeclă, broccoli, morcovi, țelină, ciuperci, varză de toate felurile (de Bruxelles, conopidă, guile, varză roșie), miez de palmier, castravete, dovlecel, andivă, spanac, fenicul, salată creață, fasole verde, napi, ceapă, măcriș, praz, ardei, dovleac, ridiche, salată verde, soia, roșii.
Aceste alimente pot fi consumate simple sau în orice combinație pe tot parcursul dietei Dukan, respectând cele două etape: PP (proteina pura) și PL (proteina pura-legume).

duminică, 28 aprilie 2013

Tort cu crema de branza si jeleu

Faza Croazieră, Consolidare, Stabilizare definitivă

Ingrediente pentru blat:
-2 oua
-2 linguri cu varf de amidon
-3-4 linguri indulcitor pudra (după gust)
- 1 linguriță plină cu praf de copt
- estență de vanilie

Ingrediente pentru crema
- 300 gr branza
-1 lingurita esenta de capsuni
4 linguri de indulcitor
- 1 plic gelatina 
-100 ml apa

1 plic jeleu

Preparare:

Blatul se face în mod clasic. Se separă albușurile și se bat spumă tare cu mixerul. Se adaugă apoi gălbenușurile și se scoate mixerul. Adăugăm în ploaie (lingură cu lingură) îndulcitorul pudră, praful de copt, amidonul și esența de vanilie și amestecăm încet cu o lingură de lemn. Turnăm compoziția în tava de silicon și o introducem în cuptorul încins la 180 grade. O lăsăm la copt cca 20 de minute (facem testul cu scobitoarea), fiind o cantitate mai mică se coace destul de repede. Chiar dacă ea crește o să vedeți că se lasă puțin după ce o scoateți din cuptor. Așteptați 5 minute și apoi scoateți blatul din forma de silicon pentru a se răci (dacă îl lăsați acolo s-ar putea să facă un condens în partea de jos). Cand s-a răcit îl puneți din nou în forma de silicon și însiropați-l cu următorul sirop: 50 ml apă călduță, o lingură îndulcitor și o fiolă esență de rom.

Pentru crema de branza  mai întâi puneți gelatina la hidratat într-un bol cu apă. Apoi turnați branza într-un bol și amestecați cu îndulcitorul pudră și esența de capsuni. Gelatina hidratată o amestecați cu branza si gati bolul la frigider pentru a se intari.

În final, crema de branza se toarnă peste blatul insiropat, se uniformizează și se introduce din nou în frigider. Se lasă la rece cel puțin 1 ora.

Jeleul se prepara conform instructinunilor de pe pachet si se toarna peste cema de branza.Se da la rece pentru 1-2 ore.

Pofta buna

duminică, 21 aprilie 2013

Tarta "Trio" Dukan

Faza Croazieră, Consolidare, Stabilizare definitivă
 2 porții
 
Ingrediente pentru blat:
-2 oua
-2 linguri cu varf de amidon
-3-4 linguri indulcitor pudra (după gust)
- 1 linguriță plină cu praf de copt
- estență de vanilie

Ingrediente pentru cremă :
- 2 cutii de branza degresata (500 g)
- 6 linguri îndulcitor lichid
-1 fiolă esență de rom(pt crema de cacaua)
-1fiola esenta de vanilie (pt crema de vanilie)
-8 foi de gelatină
- 100 ml lapte degresat
-1 lingura cacaua (pentru crema din mijloc)

Se repeta  ingredientele pt crema de vanilie de deasupra

Preparare

Blatul se face în mod clasic. Se separă albușurile și se bat spumă tare cu mixerul. Se adaugă apoi gălbenușurile și se scoate mixerul. Adăugăm în ploaie (lingură cu lingură) îndulcitorul pudră, praful de copt, amidonul și esența de vanilie și amestecăm încet cu o lingură de lemn. Turnăm compoziția în tava de silicon și o introducem în cuptorul încins la 180 grade. O lăsăm la copt cca 20 de minute (facem testul cu scobitoarea), fiind o cantitate mai mică se coace destul de repede. Chiar dacă ea crește o să vedeți că se lasă puțin după ce o scoateți din cuptor. Așteptați 5 minute și apoi scoateți blatul din forma de silicon pentru a se răci (dacă îl lăsați acolo s-ar putea să facă un condens în partea de jos). Cand s-a răcit îl puneți din nou în forma de silicon și însiropați-l cu următorul sirop: 50 ml apă călduță, o lingură îndulcitor și o fiolă esență de rom

Pentru crema de cacaua mai întâi puneți gelatina la hidratat într-un bol cu apă. Apoi turnați branza într-un bol și amestecați cu îndulcitorul pudră și esența de rom. Gelatina hidratată o puneți în cei 50 ml de lapte degresat încălzit în prealabil și amestecați bine până se dizolvă. Turnați laptele peste branza si uniformizați.

Se repeta instructiunile de preparare si pentru crema de vanilie
 
În final, crema de cacauase toarnă peste crema de vanilie, se uniformizează și se introduce din nou în frigider. Se lasă la rece cel puțin 3-4 ore și apoi se consumă rece.

Pofta buna!



sâmbătă, 20 aprilie 2013

Quiche cu pui

Faza de Atac

Ingrediente:
  • 1kg pulpe pui
  • 250 gr de branza
  • 1 iaurt mic (150 gr)
  • 3 linguri tarate de ovaz
  • 1 ceapa verde
  • 2 catei de usturoi
  • 1 lingura marar tocat
  • 2 oua
  • sare, piper, oregano, rozmarin
Preparare:

Pulpele se dezoseaza si se taie in bucati, se pun intr-o cratita si se inabusesc 5 min, se adauga sarea si se lasa la foc mic 20 min
Oualele se bat spuma, se adauga branza, iaurtul, ceapa, mararul tocat fin, taratele,usturoiul iar la final adaugam bucatile de pui.
Compozitia se toarna intr-un vas termorezistent si se da la cuptor pentru 30-35 de min.

Pofta buna!


sâmbătă, 13 aprilie 2013

Pui in stil spaniol

Faza Atac, Croazieră, Consolidare, Stabilizare definitivă



Porții  - 3-4

Ingrediente: 

-6-8 pulpe superioare de pui
- 1 ceapă mică (dacă sunteți la atac sau croazieră PP) sau 2 cepe pentru celelalte faze (PL, consolidare, stabilizare)
- 2 lgt paprica de ardei
- sucul de la un sfert de lămâie (dacă sunteți la atac sau croazieră PP) sau coaja și sucul de la jumătate de lămâie (PL, consolidare, stabilizare)
- ½ legătură de pătrunjel verde
- 200 ml supă de carne (sau apă)
- 1 lgt de ulei de măsline (fără dacă sunteți la atac)
- sare, piper

Preparare: 
Curățați pulpele de pui de piele și de eventuala grăsime. Ceapa o tăiați julien și o puneți într-un bol alături de pătrunjelul verde tocat fin, sucul și coaja de lămâie, paprica, sarea, piperul și uleiul de măsline. Amestecați bine și adăugați pulpele de pui. Ungeți bine carnea cu această compoziție. Puneți totul într-un vas yena sau o tavă și turnați peste supa de carne (iese mai gustoasa decât cu apă).
Introduceți în cuptorul încins la 180 de grade pentru 45-50 minute. Pe parcursul șederii în cuptor întoarceți cel puțin de 2 ori bucățile de pui în vas. Puiul se frăgezește, iar aroma discretă de lămâie îi dă o savoare aparte.
Rețineți că dr. Dukan permite utilizarea cepei, patrunjelului verde, a cojii și sucului de lămâie pe post de condiment, atât în atac, cât și la PP. (pentru zilele din atac sau de PP , daca nu vreti sa “exagerati” cu ceapa consumați doar puiul și eventual puțin sos (ca în foto de mai jos).
Poftă bună!

sâmbătă, 6 aprilie 2013

Fasole pastai cu pui

 Pentru 2 portii

Ingrediente:

- 250 gr fasole pastai
- 2-3 fire ceapa verde
- 1 morcov
-  1/2 ardei gras
- sos de rosii
- piper, sare,
- 1 leg patrunjel verde
- cimru

Preparare:

Calim cu putina apa carnea si ceapa, adaugam ardeiul, morcovul si mai lasam cateva minute sa se inabuse  dupa care adaugam sosul de rosii, condimentam cu sare, piper, cimbru si lasam 15 min sa fiarba la foc mic.Punem fasolea pastai si mai lasam 10-15 min sa fiarba.

Presarati patrunjel verde si Pofta buna! :)



marți, 2 aprilie 2013

Chimen

Chimenul dulce este cunoscut inca din vremuri stravechi, fiind popular mai ales in Egipt, Grecia si Roma.

In prezent el ocupa un loc de frunte printre plantele aromatice folosite in bucataria internationala.

Mirodenie straveche, chimenul isi are originea pe tarmurile Marii Mediterane si ale Egiptului.

Simbol al succesului pentru vechii greci, chimenul se evidentiaza printr-o savoare distincta, foarte usor amaruie si iute, dar totusi calda si placuta.

Istorie cu chimen
Chimenul are o lunga si fascinanta istorie. Era cunoscut inca de acum 5000 de ani, mari cantitati de chimen fiind gasite in piramidele egiptene.

Chimenul este una din mirodeniile lumii antice, fiind o planta aromata, preferata de romani. care il foloseau pentru aromarea si conservarea carnii.

In timpurile stravechi, chimenul era un simbol al lacomiei si al tradarii. Ciudat insa, in timpul Evului Mediu, aceasta semnificatie se schimba, chimenul devenind un simbol al credintei.

In Germania, unde chimenul este un condiment foarte popular, exista obiceiul ca mirii, la nunta, sa-si daruiasca seminte de chimen, pentru a-si arata fidelitatea unul fata de celalalt.

In timpul perioadei medievale chimenul era foarte pretuit in Marea Britanie si Europa, dar treptat se pare ca a iesit din gratiile acestor regiuni.

Popularitatea crescanda a preparatelor culinare inspirate din bucataria mexicana si patiseria franceza au facut ca acesta sa cunoasca o revenire in forta pe piata internationala a mirodeniilor.

Origine
Este originar din tarile din estul Mediteranei si din nordul Egiptului, dar in prezent se cultiva si in alte tari din Europa, in Maroc, Iran, Turcia, India, China si in America.

Chimenul creste cel mai bine in zonele insorite cu ploi putine. Semintele mici, in forma de baca, au 9 margini si o culoare maro-galbuie.

Exista un sortiment de chimen negru ce creste numai in Iran, semintele sunt mai mici si au o aroma mai dulce. Chimenul negru este uneori confundat cu nigella, un alt condiment, care in bucataria indiana este numit piperul negru.

Medicina populara
Chimenul este cunoscut drept un stimulent al apetitului si este folosit la calmarea durerilor de stomac si ca fiind folosit si in medicina veterinara.

Ceaiul preparat din seminte de chimen este folosit pentru calmarea pentru colicilor intestinale. Uleiul din seminte de chimen este folosit ca ingredient in sapunuri, lotiuni si parfumuri.

Gustul si aroma
Chimenul are o aroma puternica, dulce, cu o usoara tenta amaruie si picanta. Gustul amarui-picant este o particularitate specifica. Daca este folosit in combinatie cu coriandrul, gustul amarui dispare.

Este recomandata prajirea chimenului inainte de macinare, astfel el va prinde o aroma calda, asemanatoare nucilor, gustul nu va mai fi atat de aspru. Chimenul negru are o aroma mai dulce, mai delicata decat semintele albe.

In gastronomie
Avand in vedere aroma sa puternica, chimenul este cel mai des folosit in bucatariile picante, puternic condimentate. Pe langa aroma putin amaruie, chimenul da o aroma usoara mancarurilor atunci cand este folosit.

Chimenul este un condiment de baza in majoritatea sosurilor picante din India. Este folosit ca si condiment pentru supe, salate de varza, sfecla, chifle, paine si este folosit cel mai des la mancarurile indiene pe baza de orez.

Este in mancarurile marocane pe baza de carne de miel.
Este utilizat la condimentarea carnii in Mexic, la mancaruri precum chilli con carne.
Acest condiment este foarte utilizat, de altfel, si in bucataria germana, in mancaruri, la prepararea muraturilor si a carnatilor sau pentru condimentarea renumitei branze Munster.

Chimenul este utilizat si in Olanda, tot pentru condimentarea branzeturilor, dupa retete stravechi, medievale.

Chimenul este de asemenea folosit in lichioruri, mancaruri gatite la cuptor, precum si in diverse alte feluri de mancare, in special apartinand bucatariilor din Europa Centrala si Scandinavia, un exemplu fiind varza acra.

Pentru un plus de savoare in viata culinara, incercati sa folositi si chimen in marinatele pe baza de lamaie pentru pui, curcan, porc si miel. La fel puteti adauga chimen la chili, fripturi condimentate, marinate pentru gratar si diverse sosuri. Incingeti chimenul cu usturoi in ulei de masline, turnati-l peste legume sau cartofi copti.

Praful de chimen este mai tare semintele intregi, aroma chimenului este accentuata prin prajire sau incalzire.

miercuri, 27 martie 2013

Pui cu salata verde

Ingrediente:

  • 4 pulpe pui
  • 2 rosii
  • 1 salata verde
  • 2 fire de ceapa verde
  • 1 legatura ridichi
  • cimbru
  • sare, piper
  • sos de soia( pentru salata )
Preparare:

Pulpele le-am curatat de piele si grasime si le-am condimentat cu sare, piper si cimbru. Se pun in punga la cuptor, dupa 40 de minute rupem punga si mai lasam 15 min sa se rumeneasca

Se servesc alaturi de salata verde.

Pofta buna.

duminică, 24 martie 2013

Turtite

Faza Atac, Croaziera, Consolidare, Stabilizare definitiva
Portie pentru 2 persoane sau 2 zile

Ingrediente:
- 1 ou
- 4 linguri tarate de ovaz
- 1 plic drojdie uscata (7 gr)
- 1 lingura mare cu branza degresata
- sare, cimbru

Preparare
Se amesteca drojdia cu putina apa la temperatura camerei pana se dizolva. Se adauga oul si se omogenizeaza, apoi taratele de ovaz. In final adaugam si branza si sarea si amestecam foarte bine sa nu ramana cocoloase. Se intinde in tava pe foaie de copt in strat subtire si se presara cimbrul.

luni, 18 martie 2013

BUSUIOC - OCIMUM BASILICUM


 

Nume engleza : Basil, Basilie, Sweet Basil      Partea folosita : Frunzele, desi, in mod frecvent, se recolteaza intreaga planta (partea aeriana).
Semintele de busuioc sunt folosite in Thailanda ca agent de ingrosare, dar nu au aroma frunzelor.

Familia de plante : Lamiaceae (familia mentei).
Descrierea plantei si cultivare : Busuiocul este o planta anuala si se prezinta ca o tufa cu frunze lucioase, de obicei verzi, dar care pot fi si de culoare rosu-vinetie, de forma alungita, cu o aroma deosebita. Poate ajunge la inaltimea de 60 cm. Semintele sunt lunguiete, de culoare maro-portocalie, acoperite cu o pielita subtire, inchisa la culoare, aproape neagra. Florile sunt adunate sub forma de ciorchine si au o culoare lila-albastrie.
Cel mai bun sezon pentru recoltare este inainte ca planta sa infloreasca. Frunzele de busuioc isi pierd in buna masura aroma la cateva saptamani dupa ce se usuca, asa ca este indicat sa se foloseasca atunci cand sunt proaspete.
Busuiocul este foarte sensibil la frig, deci nu trebuie plantat prea devreme. De asemenea, creste foarte bine in conditii organice, deci patul de compost trebuie pregatit inainte de plantare.
Descrierea condimentului : Frunzele proaspete de busuioc au o aroma puternica si caracteristica, ce nu se poate compara cu a altui condiment, desi se regaseste, foarte vag, in aroma ienibaharului. Pe langa tipul de busuioc mediteraneean, cunoscut europenilor, mai exista o serie intreaga de alte varietati, multe dintre ele hibrizi, cu diferite arome.
Busuiocul indian are o aroma intensa, cumva iute, iar in Thailanda exista o varietate cu o aroma de lemn dulce. Mai exista varietati de busuioc cu miros camforat, de anason, de scortisoara, si busuioc mexican, care are o aroma complexa, foarte placuta, cu un usor parfum de anason. Alte varietati sunt caracterizate prin aroma lamaioasa.
Speciile perene de busuioc din Africa si Asia au ajuns abia recent pe piata de condimente vest-europeana. Ele au o aroma foarte puternica, dar mai putin placuta; hibrizii acestora cu busuiocul mediteraneean, o inovatie relativ recenta, sunt o aparitie noua, cu un parfum nou, si se bucura de o popularitate in crestere.
Pregatire si depozitare : Cel mai bun timp pentru recoltare este inainte ca planta sa infloreasca. Frunzele se usuca intinse pe suprafete plane, sau atarnate. Dupa ce s-au uscat se stocheaza in containere inchise ermetic, la intuneric si racoare.
Toate varietatile de busuioc au in comun faptul ca frunzele uscate sunt mult mai putin aromate decat cele proaspete; congelarea frunzelor proaspete este cea mai buna metoda de stocare.
Origine : Se pare ca busuiocul a fost cultivat prima data in India. Astazi este cultivat in multe tari asiatice si mediteraneene. Cei mai mari exportatori pe piata europeana sunt Franta, Italia, Grecia, Marocul si Egiptul. Statul California (USA) are de asemenea o productie importanta. Etimologie : Numele busuioc provine din grecescul “basileus” care inseamna “rege”, datorita aromei sale extraordinare. Numele busuiocului are aceeasi sursa in multe limbi europene, cu toate ca exista unele variatii: “basilika” in islandeza, “vasilki” in rusa, “bozilok” in albaneza, “bazsalikom” in maghiara, “bazalka” in ceha, “baseli” in provensala, “basilia” in basca, “busuioc” in romana, “vasilikos” in greaca moderna. In epoca coloniilor denumirea a fost transferata si in cateva limbi africane, cum ar fi “besobila” in amharica.
Cuvantul grecesc basileus inseamna in general “conducatorul poporului”. Numele francez
“herbe royale” si cel olandez “koningskruid” provin din aceeasi sursa (ambele insemnand iarba regala).
Denumirile iberice ale busuiocului, “albahaca” in spaniola, “alfabrega” in catalana si “albaraka” in basca sunt imprumuturi arabe, din forma araba originala “al-habaqa”. In limbile arabe de astazi, habaq a devenit rar folosit, inlocuit fiind de “raihan” care are rude in multe alte limbi orientale, cum ar fi “rezhan” din limba turca, “rehan” din ebraica, “rehani” din georgiana, “dhaihan” din limba curda si “rihan” din farsi.
Denumirile indiene pentru busuioc, “tulsichettu” in telugu, “tulasi” in tamil si “tulsi” in hindi deriva toate din sanscritul “tulasi”.
Utilizari culinare : Busuiocul mediteraneean este unul dintre cele mai apreciate condimente, indispensabil pentru bucataria din zona. Este extrem de popular in Italia, Franta, Grecia si Spania. Dat fiind ca aroma sa este distrusa prin gatit, frunzele de busuioc tocate sunt presarate peste mancarea calda, inainte sa se serveasca.

O reteta tipica si faimoasa este “insalata caprese (salata de Capri)”, in care peste rosiile taiate felii se adauga mozzarella si frunze de busuioc, asezonate cu ulei de masline. Daca rosiile nu sunt destul de aromate, la salata se adauga aceto balsamico. Insalata caprese a devenit din ce in ce mai populara in afara Italiei, fiind o perfecta gustare de vara.
Binecunoscutul “pesto alla genovese” este o specialitate din Liguria, o regiune din nord-vestul Italiei. Se prepara din frunze proaspete de busuioc, ulei de masline, seminte de pin, Parmesan si usturoi. Pe langa gustul excelent, pesto este eficient in conservarea busuiocului, chiar si necongelat. Din pacate, pesto se oxideaza foarte repede in contact cu aerul: se coloreaza in maroniu si isi pierde aroma.

In sudul Italiei se prepara asa numitul pesto rosu (din rosii uscate la soare, ardei iute, ulei de masline, Parmesan, seminte de pin si busuioc) care este mult mai stabil la oxidare.
In bucataria italiana busuiocul este adesea combinat cu rosii, masline, capere si usturoi. El este mai putin folosit pentru carne, oregano fiind preferat in acest scop.
In Asia, busuiocul este foarte popular in Vietnam si Thailanda. Toti cei care au vizitat Bangkok-ul si care au incercat bucataria locala nu vor uita probabil extraordinara aroma ce emana din aproape fiecare bucatarie. Gustul busuiocului thailandez este destul de diferit de cel al busuiocului european: bucataria thailandeza este probabil singura care foloseste trei feluri diferite de busuioc, fiecare cu scopul sau culinar foarte precis stabilit.

Busuiocul thailandez dulce (“horapha”) are o fascinanta aroma de anason, cumva asemanatoare cu a tarhonului, dar mai intensa. Aroma se pierde insa la gatit. Planta se presara peste bucate imediat inainte de servire.
Busuiocul thailandez sfant (“krapao”) are un gust iute si piparat. Este folosit adesea in preparatele stir-fry, dat fiind ca, spre deosebire de celelalte varietati de busuioc, are nevoie de temperaturi ridicate ca sa isi dezvolte aroma.
A treia varietate de busuioc thailandez, cel lamaios (“manglak”), are o aroma de lamaie verde si este consumat mai mult ca garnitura pentru peste.

O alta varietate interesanta de busuioc este copacul de busuioc, cunoscut in regiunile tropicale din Africa si Asia, care are o aroma puternica de cuisoare, chiar mai iute decat acestea. La o cratita de mancare se foloseste doar una, sau doua, din frunzele sale mari. Este folosit la aproape orice fel de mancare, cu sau fara carne, dar cea mai raspandita utilizare este in mancarurile din carne gatita cu vin rosu.

Anason

Anason - Foto 2 Denumire stiintifica: Pimpinella Anisum, fam. Umbeliferae
Denumiri populare: anison, badean

Planta anuala cu radacina fusiforma si tulpina inalta de 40-60 cm, usor ramificata, acoperita cu perisori scurti. Frunzele de anason prezinta caracteristici in functie de pozitia pe care o ocupa pe tulpina. Astfel, cele de la baza sunt cordiforme, aproape rotunde si foarte usor zimtate pe margini, aducand cu cele de telina. Cele de la mijlocul tulpinii sunt penate adanc, decupate, asemanatoare patrunjelului, iar cele din varf au diviziuni aproape filiforme, ca cele de marar. Florile sunt mici, albe, grupate in umbele compuse. Semintele, de fapt fructele, sunt si ele mici, de culoare cenusie- verzuie, de forma ovoida, paroase si care prezinta pe suprafata lor mici iesinduri (coaste). Intr-un gram intra aproximativ 200- 300 bucati si au facultatea germinativa redusa (40-70%), care se pastreaza in rare cazuri doi ani.

Beneficii / Utilizare Anason:

Anasonul este originar din Orientul Apropiat de unde s-a raspandit de jur imprejurul Mediteranei si apoi in toata Europa, fiind considerat drept planta aromatica (mai bine zis condiment) cea mai pretioasa. Se spune ca in timpurile biblice era atat de valoros, incat se platea un fel de dijma, in seminte de anason. Egiptenii antici au fost primii care l-au preluat in cultura. In tarile de origine, anasonul este intalnit frecvent si astazi in flora spontana. El s-a raspandit pe toate continentele. In Europa se cultiva mai mult in tarile balcanice, iar la noi, intalneste conditii favorabile de cultura in Campia Banatului si a Olteniei.

Planta are mari pretentii de sol fertil, cu suficienta umiditate, fara excese insa, dar tot atat de daunatoare este si seceta indelungata. Sunt favorabile culturii anasonului, regiunile calde, suficient de umede si cu un mare continut de azot. Cresterea si dezvoltarea plantei pe tot parcursul perioadei de vegetatie, este afectata chiar si de timpul putin mai rece si innourat sau lipsa umiditatii din sol si aer, favorizand atacul diferitelor boli asupra ei si compromiterea recoltei. Fructele ajung la maturitate esalonat, cad singure imprastiindu-se pe pamant, prin urmare se pierd.

Iata cateva argumente care justifica pretul acestui condiment:
* Se seamana primavara devreme (inceputul lunii aprilie), iar plantele rasar doar dupa 22 - 25 zile.
* La sfarsitul lunii iulie, inceputul lui august, tulpinile incep sa se ingalbeneasca, iar semintele sa capete, esalonat, culoare brunie, perioada cand acestea se recolteaza cu foarte mare grija si numai dimineata, cand inca nu s-a zvantat roua, altfel semintele se scutura usor si cele mai multe se imprastie.
*  Se depoziteaza apoi, in strat subtire, in spatii foarte bine aerate pentru a evita mucegairea.

Din punct de vedere yoga, anasonul este yin.

Principalii constituenti cunoscuti sunt: vitaminele A, complexul B (B1- B6), C; saruri minerale: calciu, fosfor, potasiu, sulf, fier; esenta aromatica, aldehida anisica, lipide, protide, zaharuri, amidon, anetol (componentul principal al uleiului volatil), colina, cetonele etc.
Proprietati: Tonic, antispasmotic, diuretic, aperitiv, vermifug, emenagog, galactogen (mareste cantitatea de lapte la femeile care alapteaza), carminativ etc.

Virtuti terapeutice: * Ajuta digestia, combate balonarile si colicile (in special la bebelusi), calmeaza arsurile din stomac si rect, are efect purgativ, omoara viermii intestinali si calmeaza durerea.
* Stimuleaza salivatia si creste pofta de mancare, vindeca bolile provocate de bila si are efect vomitiv, actiune benefica asupra splinei, stabilizeaza sistemul circulator.
* Este diuretic, recomandandu-se in bolile de rinichi si umflaturi, este antiinflamator, ajuta in caz de stres, astenie, migrene, ameteala, menstre insuficiente si dureroase.
* Vindeca boli de ochi si imbunatateste vederea.
* Ajuta in boli de plamani (astm, tuse) si este expectorant.

Mod de folosireDe la anason se foloseste toata planta: radacina, bulb, frunze si in mod special, fructele (semintele).

1/ Fumigatii de seminte de anason, macinate Pentru ploape umflate, la trezire.

2/ Inhalatii de miros de seminte Contra durerilor de cap, a migrenelor etc.

3/ Seminte de anason supte Vindeca bolile cavitatii bucale si tusea uscata.

4/ Infuzie din seminte
- pentru adulti:

1/2 lingurita la 1 cana apa clocotita. Se lasa acoperit 10-20 min si se bea caldut, in 3 reprize, in cursul zilei:
a/ inainte de masa - ca aperitiv, scade febra, calmeaza setea, durerile abdominale, ajuta la eliminarea gazelor si la digestie etc.
b/ dupa masa - in caz de raguseala, tuse, tuse convulsiva, astm, ajuta expectoratia, digestia lenta, reduce durerile de cap si spasmele intestinale etc.
- pentru sugari:
se infuzeaza 5-6 fructe la 1 canita de apa clocotita.
Alina colicile intestinale.

5/ Infuzie din frunze:
30 g/ 1 l apa clocotita.
Se prepara si se administreaza identic cu cea din seminte.

6/ Decoct de radacina:

30g/ 1 l apa.
Se fierb radacinile maruntite, in apa, timp de 20-30 min. Se consuma cate 1 ceasca dupa mesele principale (3 cani/ zi). Se administreaza in menstre dureroase.

7/ Seminte inmuiate in lapte fierbinte:
1/2 lingurita la 1 cana lapte fierbinte.
Se consuma seara, inainte de culcare.
Se recomanda in caz de insomnie.

8/ Seminte mestecate, dupa mesele principale:
Curata dintii si parfumeaza respiratia.

9/ Tinctura:
3 linguri de seminte de anason la 500 ml de alcool rafinat de 38-40 grade. Se lasa la macerat, 4 saptamani, in loc insorit.
Se ia cate 1 lingurita/ zi pentru tratarea tulburarilor digestive.

Arta culinara
In arta culinara, de la anason se consuma:
a/ bulbul:
- crud, primavera, ca aperitiv (anason dulce)
- fiert, in salate, langa alte legume
b/ frunzele: trecute prin sita, ca adaos la anumite alimente grele (fasole, bob, etc) pentru a usura digestia.
Datorita aromei dulci si gustului placut, ele se folosesc la salate sau drept garnitura
c/ intreaga planta (radacina, tulpina, frunzele), la inceputul verii. Are aceleasi intrebuintari ca telina cu frunze.
d/ fructele (semintele) (Fructus Anisi):
- ca aromatizant al bauturilor alcoolice, in patiserie, panificatie, cofetarie
- da savoare compoturilor, muraturilor (varza rosie, castraveti etc), mancarurilor de dovlecei, preparatelor de ciuperci, lichiorurilor, prajiturilor etc.

Gustul dulce si in acelasi timp picant, impreuna cu parfumul racoritor, datorat uleiurilor eterice pe care le contine din abundenta, face ca anasonul sa se preteze de minune la prepararea diferitelor dulciuri si bauturi racoritoare sau alcoolice, folosit cu masura. Utilizarea sa principala este aromatizarea bauturilor pe baza de anason in diferite tari mediteraneene, astfel este: raki in Turcia, uzo in Grecia si pernod in Franta. De asemenea, cu anason se pot aromatiza checuri, fursecuri, placinte, budinci, clatite, ciocolata si caramelele de casa, grisul, orezul cu lapte etc.
El se pastreaza cel mai bine sub forma de seminte intregi, in pungi, in incaperi aerate si ferite de umezeala. Semintele rasnite isi pierd repede aroma, de aceea se piseaza doar cat este necesar pentru intrebuintarea curenta, iar surplusul se poate pastra pentru perioada scurta de timp, doar in recipienti de sticla sau portelan, ermetic inchise, cu capac. Utilizat singur sau in combinatie cu alte plante aromatice, cum ar fi semintele de fenicul, frunzele de melisa, indrisaim, poate inlocui cu succes arome exotice ca vanilia sau scortisoara. Anasonul de cultura este insa, un substituent de slaba calitate pentru anasonul stelat.

PRECAUTII
Ceaiul din anason se va consuma o perioada scurta de timp deoarece anetolul din seminte este toxic.

ATENTIE
Este contraindicat in gastrite hiperacide, ulcer gastric si duodenal, enterocolite acute si cronice.

Prajitura cu budinca de ciocolata


Ingrediente:

Blat:

  • 250gr branza degresata
  • 100 gr iaur degresat(0.1 %)
  • 3 oua
  • 6 linguri tarate de ovaz
  • 2 linguri de indulcitor
  • esenta de rom
  • 1 plic praf de copt
  • 1 lingurita de cacao
Crema:
  • 6 foi de gelatina
  • 2 linguri indulcitor
  • 4 linguri  de branza degresata 
  • 500 ml lapte
  • 1 plic budinca de ciocolata
Preparare

Blat:
Se separa albusurile de galbenus iar albusurile se bat spuma..Se ameste toate ingredientele si se pun in tava pe foaia de copt. Se tine la cuptor aprox 20 min pana se rumeneste

Crema:

Budinca se prepara conform instructiunilor de pe pachet.Foile de gelatina se hidrateaza 5 min in apa la temperatura camerei.Dupa ce se raceste budinca se adauga gelatina, branza, indulcitorul. Se da la rece cca 30 min

Crema se intinde uniform pe blat si se da la rece


Pentru ornament eu am ras putina ciocotata fara zahar
Bon appetit!

vineri, 15 martie 2013

Oua Florentine


Ingrediente:

  • 500 gr spanac
  • 2 oua
  • 3-4 catei de usturoi
  • 2 fire de ceapa verde
  • 2-3 linguri de lapte
  • sare, piper
Preparare:

Se caleste spanacul cu usturoiul si ceapa verde intro tigaie cu putina apa si se condimenteaza cu sare si piper

Se aseaza spanacul intr-un vas, se sparg cele 2 oua deasupra si se presara putina sarea.pe deasupra turnam laptele si bagam vasul la cuptor pana se coc oualele.


Pofta buna!

marți, 12 martie 2013

Tarta cu lamaie Dukan


Pentru perioada de Atac, Croaziera,Consolidare si Stabilizare

Ingrediente:

Blat:

  • 250gr branza degresata
  • 100 gr iaur degresat(0.1 %)
  • 3 oua
  • 6 linguri tarate de ovaz
  • 2 linguri de indulcitor
  • esenta de vanilie
  • 1 plic praf de copt
Crema:
  • 6 foi de gelatina
  • coaja de lamaie(sau lime)
  • 2 linguri indulcitor
  • 500 gr  de branza degresata
  • esenta de menta
  • Suc de la lamaie
Preparare

Blat:
Se separa albusurile de galbenus iar albusurile se bat spuma..Se ameste toate ingredientele si se pun in tava pe foaia de copt. Se tine la cuptor aprox 20 min pana se rumeneste

Crema:
Amestecam branza cu esenta de menta, coaja de lime si sucul de la jumatate de lamaie.Foile de gelatina se hidrateaza 5 min conform instructiunilor de pe pachet si se amesteca cu branza.Se da la rece cca 30 min
Crema se intinde uniform pe blat si se da la rece

Pentru ornament am ras coaja de lime

 Bon appetit!

duminică, 10 martie 2013

Macrou in saramura

Ingrediente:

  • Macrou
  • Telina
  • Ardei
  • 1 Rosie
  • 2 catei de usturoi
  • Patrunjel verde
  • sare, piper
Preparare:

Pestele se curata si se condimenteaza cu sare si piper si se pune pe gratar cca 30 min.

Saramura se prepara din 250 ml apa, ardei, rosii, ustoroi, putina telina si se condimenteaza cu sare si piper.La sfarsit se adauga pantrunjelul verde.

 Saramura se toarna peste peste si se serveste cu mamaliguta (daca nu sunteti la regim :-) )

Pofta buna!

sâmbătă, 9 martie 2013

Omleta cu spanac dukan

Ingrediente:
  • 1 ou
  • spanac
  • 2 fire de ceapa verde
  • 1 lingura de branza degresata
  • 1 catel de usturoi
  • 1 rosie
  • sare, piper, marar
Preparare:

Ceapa se pune la calit cu putina apa dupa care adaugam usturoiul si spanacul si mai lasam putin sa se inabuse.
Oul il batem spuma, adaugam branza, condimentele si il turnam peste spanac.Omleta se poate  decora cu rosii.

Pofta buna

vineri, 8 martie 2013

Pizza Dukan

Ingrediente:
  • 2 oua
  • 2 linguri tarate de ovaz
  • 100 gr iaurt
  • branza degresata
  • 1 praf de copt
  • sunca de curcan
  • ardei
  • rosii
  • ciuperci
  • cimbru, oregano
  • sare, piper
Preparare:

Se bat oualele spuma, se adauga iaurtul, 1 lingura de  branza, taratele,putina sare si praful de copt. Compozitia se aseaza in tava pe foaia de copt si se da la cuptor pentru 10 min.

Se scoate blatul se unge cu sos de rosii(pt sos am dat pe razatoare o sosie si am adaugat putina sare si cimbru), intindem branza pe toata suprafata blatului dupa care aseazam toate ingredientele ramase: sunca de curcan, ardeii, ciupercile si feliile de rosii.


Am condimentat cu sare piper, cimbru si oregano si mai dam pentru 15 minute la cuptor.

Pofta buna.

miercuri, 6 martie 2013

Rulouri de somon cu crema de branza




Este recomandata pentru toate etapele

Ingrediente:


  • 100 gr de somon fume
  • 250 gr de branza degresata
  • 2 linguri de iaurt
  • o lingurita de ceapa data pe razatoarea mica
  • marar dupa gust
  • sare si piper
Preparare:

Amestecam branza cu iaurtul pana devine o pasta omogena, se incorporeaza ceapa si mararul si se adauga sare si piper dupa gust. Compozitia se baga la frigider pentru 15 min

Se aseaza feliile de somon incat sa para o bucata intreaga, se aseaza un strat de branza si se ruleaza
Cu un cutit ascutit se taie felii cam de 3 cm grosime.

Pofta buna!